Fifty shades of stueren

stinnaI nok dette årtis mest hypede film ’Fifty shades of grey’, bliver vi inviteret indenfor i to unge menneskers privat liv. Med vidt forskellige baggrunde har de det til fælles, at de begge er bange for at elske.

Af Stinna

I sommeren 2012, var jeg single og åd hele trilogien i ’Fifty shades of grey’ serien råt på en ligge stol, under solen i haven – i alt 1650 sider, der blev landskendt som ’husmorporno’ – på ca. 10 dage. Den var fængende, dragende, fængslende og talte direkte til de brikker jeg selv følte jeg manglede at få på plads, for at kunne sætte et værdi nøgleordssæt i søgen på en mand, at leve resten af mit eget liv med. Der er kun én ting i livet jeg hader og dét er, at føle jeg har spildt min tid. Personligt er jeg på ingen måde underkuet i mit professionelle liv. Jeg er i dag partner i en virksomhed, bragede igennem mine 20’ere med fuld smadder på karriere speed’eren og skyklapper på kærligheds lala’en. Ud ad til, er jeg nok mere Christian Grey, end jeg er Anastasia Steele. Men mine ønsker til en elsker ved min side, er nok af den mere gammeldags karakter, for mange. Mr. Grey og miss Steele er de to hovedpersoner vi møder i trilogien, samt filmatisering af den første bog, der har dansk premiere i 96 biografer landet over den 12. Februar 2015. Da en skreven bog altid vil lede til billeder, der er refleksioner af egne oplevelser igennem livet, vil jeg i dette skriv undlade at direkte sammenligne de to og blot forholde mig til filmen.

Vi bliver via et helt perfekt valg af intro musik, i form af Anni Lennox’s ’I put a spell on you’, lullet langsomt ind i filmen. Der bliver lagt op til kærlighed i form af den fortryllelse, der er en del af det at blive forelsket. De bløde dominerende klavertoner kombineret med Anni Lonnox’s let sprøde stemme, der synger ’’I put af spell on you. Because you are mine…’’ Fortæller at der næppe lægges op til en lyserød forelskelse. Alle kan blive forelsket, men ingen mennesker kan ejes og være nogens. Kærlighedens uransagelige veje leder til en krydsning af Grey og Steele’s, med to vidt forskellige baggrunde, der har ledt til at de føre to vidt forskellige liv. På trods af, de ikke syner at have den store aldersforskel. Den ene succesfuld, målrettet og kontrollerende på toppen af Seattle, den anden lidt kikset, studerende fra en lille forstand. Det samme afspejler sig i deres seksuelle erfaring, eller mangel på samme.

Igennem filmen lære vi, at den ene er vokset op med succesfulde, økonomisk stærke forældre der lever i et stabilt mangeårigt ægteskab, søskende og et stort netværk af ligesindede succesfulde mennesker. Den anden er vokset op med en mor, der flakker fra ægtemand til ægtemand og nok mere end én gang, skuffende har fravalgt vigtige begivenheder i Anastacia’s liv, til fordel for den mand der er aktuel i hendes eget liv. Vi lære ligeledes, at den ene har høj selvtillid og den anden har højt selvværd. Til fælles har de, at de begge er bange for at elske et andet menneske ubetinget.

Vil forelskelsesfortryllelsen være nok til at holde dem begge til ilden?

De to hovedpersoner repræsentere de absolutte yderpoler, der kan findes indenfor det feminine og maskuline. Hvorved det vil være en film de fleste kan placere sig selv i, et sted der imellem. Alt i alt en god film, der på sine 124 minutter tager os med på en rejse af nysgerrighed, respekt for hinandens grænser og følelser.

Dens komme har været frygtet af mange, som yderst grænseoverskridende, omend er den godkendt til 15 årige og er hele vejen igennem lige så stureren, som ’Game og thrones’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud