Nadja: Derfor blev jeg veganer

veganer Nadja fra Århus har været så sød og hjælpe mig med ord omkring mange af de ting man bør være opmærksom på, når man, som hun og kæresten, lever 100 procent som veganer. Herunder hvilke former for erotiske gadgets, kondomer og glidecremer der er veganer-venlige. Selv om du ikke selv er veganer eller har planer om at blive det, så kan du med garanti lære et og andet af Nadjas historie og erfaringer.

”Mit navn er Nadja. Jeg er 26 år, og så er jeg veganer. Jeg bor i Århus sammen med min kæreste, som ligeledes er veganer, og til oktober venter vi vores første barn, en lille datter. I samarbejde med Joan har jeg fået lov til at gæsteblogge om veganisme i forbindelse med diverse ”naturlige” produkter, som Joan har fundet fra forskellige mærker.

Oliver med paprika, salt og peber

Siden begyndelsen af 2012 har jeg levet vegetarisk, da det rent fysisk gav mig mere overskud og energi. Jeg boede på det tidspunkt i Paris, hvor jeg studerede på universitetet – og havde egentlig bare brug for en ”kødpause” da jeg vidste, det ville give mig mere energi efter en fed jul i Danmark og en efterfølgende lang og stressende eksamensperiode.

Det kan være socialt udfordrende at leve som veganer, når man har meldt sig ud af det altspisende fællesskab. Læs Nadjas tanker og erfaringer omkring livet som veganer

Jeg havde egentlig ikke planlagt at skulle lægge kødet på hylden for mere end blot end kort stund, men en dag sidst i januar, da min tykke kat som slentrende hen ad gulvet, hoppede op på sofaen og kastede sig dramatisk ned i mit skød for at blive kælet med, slog følgende tanke mig: Hvad giver Oliver ret til ikke at blive slået ihjel og tømt for indvolde, drysset med paprika, salt og peber for dernæst at blive kastet en tur i ovnen på 180 grader, og til sidst blive serveret med en omgang kartofler og sovs? Det er jo sådan mange andre dyr bliver behandlet. Havde jeg gjort sådan ved Oliver, ville folk jo synes, at jeg var skingrende sindssyg. Stakkels lille, søde missekat.  Tankerne tog mig videre til min barndom på landet, hvor jeg boede på en ”hyggegård” med kaniner, høns og en sindssyg ged kaldet Svend-Bent. og hvor mit yndlingsdyr var hængebugsvinet Mathilde, som elskede at blive kløet på maven og bag ørerne – præcis ligesom vores schæferhund.

Dyr har egen personlighed

Jeg vidste, at alle dyr har deres helt egen personlighed, følelser, relationer og kan føle smerte, præcis ligesom mennesker i øvrigt, og jeg kunne bare ikke retfærdiggøre overfor mig selv, hvorfor nogle skulle leve og andre dø. Det virkede underligt og ulogisk at nuttethed, smag eller intelligens skulle være den afgørende faktor for, hvilket dyr der skulle ende på min tallerken, og hvilket andet dyr, der skulle ligge i mit skød. Det var første gang jeg tænkte over specicisme – også kaldet artsdiskrimination. Derfor besluttede jeg mig definitivt for at lægge både kød, fjerkræ, fisk og skaldyr på hylden og blive vegetar og tænkte så samtidig, at nu, ville min samvittighed få fred. Det fik den dog ikke længe.

Her fortæller Nadja om veganervenlige erotiske gadgets, kondomer og glidecreme – gode råd og tips til, hvad du skal gå efter, hvis du også på legetøjsfronten ønsker at leve som veganer

I sommeren 2012 skulle på ferie i Grækenland med min familie, og en af mine bedste venner, Thomas, som på det tidspunkt allerede havde været veganer i et års tid, skulle også med. Vi havde aftalt at jeg skulle prøve at spise plantebaseret kost, altså vegansk mad i den uge, vi var af sted. Grækenland var det helt rigtige land at tage til som veganer, takket være alle de lækre græske retter baseret på friske grøntsager, ris og bønner – og ugen fløj af sted, som på en hver anden ferie. Da jeg igen kom hjem til Paris, besluttede jeg mig for at prøve at blive ved med at leve vegansk, for simpelthen at se, om jeg rent fysisk kunne mærke forskel på vegetarisk og vegansk kost.

Giver kæmpe fysisk overskud

Efter cirka en måned på plantekost oplevede jeg et enormt fysisk overskud. Som faktisk betød, at jeg både måtte dyrke sport morgen og aften, for ordentligt at kunne koncentrere mig om mit universitetsarbejde. Efter et par måneder havde min krop vænnet sig helt til den veganske kost, og samtidig var mit ekstreme energi-niveau faldet til noget, der kunne klassificeres som normalt. Dog behøvede jeg ikke at sove særligt meget for at føle mig udhvilet, min fordøjelse var endnu bedre end den plejede at være, og min krop føltes meget lettere. Rent fysisk var vegansk kost en kæmpe succes.

I takt med, at jeg kæmmede nettet for information vedrørende veganisme og de industrier, som jeg altid havde støttet og i virkeligheden ikke vidste særligt meget om, gik det op for mig, at hvis jeg virkelig skulle gøre noget godt for dyrene og mit helbred, så måtte jeg blive veganer og ikke bare leve på plantebaseret kost. Derudover ville mit miljøbelastningsmæssige aftryk på planeten oven i købet blive lettere. Veganere lever nemlig ikke blot i gennemsnit længere og får færre livsstilssygdomme. De belaster også kloden mindre grad end altspisende, fordi en vegansk livsstil fører til mindre ressourcespild, transportmæssig forurening og udledning af CO2.

Det betyder meget for mig at kunne have god samvittighed over de ting, jeg konsumerer og køber i min dagligdag. Man kan måske sammenligne det med folk som vælger at købe tøj, som med garanti ikke er lavet af børnearbejdere, der står farvet vand til knæene. Eller med de, som går meget op i at købe Fairtrade-produkter, hvor bønder og håndværkere bliver sikret en fair minimumsløn. De produkter jeg køber og den mad jeg spiser, kommer fra producenter som jeg etisk kan stå inde for – og det er en førsteprioritet for mig at vide, at jeg ikke har bidraget til ekstrem forurening eller udnyttelse af dyr.

Hvad så med proteiner og vitaminer?

Proteiner og vitaminer får man rigeligt af via bønner, linser, kornprodukter, grøntsager og frugt, såfremt man spiser varieret. Det er desuden ikke et kostråd, som udelukkende gælder for veganere. Det eneste vitamin, man ikke kan få igennem plantebaseret kost, er B12, og dette skal man derfor tage som tilskud. B12 udvikler sig i et bakterielt miljø som vores forfædre fik direkte igennem den jord de dyrkede deres afgrøder på. I dag er jorden desværre for udpint til, at dette stadig kan lade sig gøre, og B12-vitamin tilsættes derfor landbrugsdyrenes foder. Spiser man animalske produkter, får man får man derfor B12 via de dyr, man spiser.

Har du lyst til at vide mere om veganisme, er du velkommen til at kigge ind på ”Mad med Madfølelse”, Danmarks veganske madforenings hjemmeside. Her kan du finde information vedrørende vegansk kost og sundhed samt diverse arrangementer. Du er også velkommen til at kigge forbi min blog Grønsamvittighed. Er du ikke så meget til læsning, kan jeg også anbefale Gary Yourofskys ”The best speach you’ll ever hear” (som findes på Youtube med danske undertekster), som handler om veganisme.”

—————

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud