Veganer: Jeg fordømmer ikke andre!

10361525_10152589173320645_182879141824463657_n26-årige Nadja og hendes kæreste har valgt at leve som veganer, hvor man ikke spiser nogle former for dyr eller benytter sig af produkter udvundet af dyr. Der i visse tilfælde kan være socialt udfordrende, for hvorfor har man meldt sig ud af det altspisende fællesskab? Her fortæller Nadja om livsstilen – og om nogle af de udfordringer, det fører med sig at leve lidt anderledes end flertallet.

”Veganisme er en livsstil, hvor man, så vidt det er muligt, afholder sig fra køb, indtag og brug af animalske produkter med formål at undgå at bidrage til udnyttelse af dyr. Rent praktisk vil det sige, at man hverken spiser nogle former for dyr eller produkter udvundet af dyr – som kød, fjerkræ, fisk, skaldyr, mælkeprodukter, æg og honning.

Her fortæller Nadja om baggrunden for, at hun i dag lever som veganer

Samtidigt køber eller anvender man ikke produkter som er lavet af eller testet på dyr, som fx lædervarer, silke, uld og forskellige mærker indenfor shampoo, parfume og kosmetik. Dette betyder dog ikke, at man som veganer er en ildelugtende, salatspisende hippie, som ikke får sine proteiner, for der findes et hav af veganske muligheder, som sikrer at man faktisk både kan være ren, velduftende, smuk og leve sundt helt uden animalske produkter.

Det kan være socialt udfordrende

Det kan være socialt udfordrende at være veganer – især hvis man har en omgangskreds som føler sig provokeret af ens valg. Det kan være svært for folk at forstå, hvorfor man som veganer har valgt at melde sig ud af det altspisende fællesskab, og jeg har heller ikke altid lyst til at skulle forklare mit valg, fordi det ofte udelukkende handler om, at folk vil have mig til at forsvare det. Mange mennesker tror, at man som veganer dømmer andre for ikke at spise vegansk, og man kan let blive beskyldt for at prædike og for at være fanatisk, selvom det i virkeligheden er folk selv, som spørger ind til veganisme. For mig er det ikke fanatisk at gøre det som man oplever, er etisk, miljømæssigt og sundhedsmæssigt korrekt – så længe det ikke skader nogen.

Her fortæller Nadja om veganervenlige erotiske gadgets, kondomer og glidecreme – gode råd og tips til, hvad du skal gå efter, hvis du også på legetøjsfronten ønsker at leve som veganer

Heldigvis er min familie, venner og mit arbejde alle gode til at tage hensyn til min livsstil. Det betyder, at der altid bliver lavet eller bestilt noget til mig, når vi er sammen, og hvis folk mangler inspiration eller overskud til at kokkerere, er de som regel ret gode til at udtrykke det. Er jeg sammen med venner spiser alle vegansk, og det sker kun sjældent, at jeg skal medbringe min egen mad, når jeg skal spise hos andre. Skal jeg spise ude et sted, jeg ikke selv har valgt, sørger jeg altid for at få ringet til restauranten før mit besøg, så denne har tid til at tænke ”ud af boksen” før jeg kommer – og det er mange restauranter faktisk virkelig gode til.

Hvis man ikke fortæller folk, at man er veganer, så bliver der naturligvis ikke taget hensyn, og så bringer man både sig selv og en eventuel vært i en akavet situation. Det er der ingen, der har lyst til. Så det handler i bund og grund om at være på forkant og informere folk.

Er det ikke møgbesværligt og dyrt at være veganer?

Det er i sig selv hverken besværligt eller dyrt at leve vegansk, men det kan selvfølgelig være udfordrende i overgangsperioden, hvor man også skal sætte sig ind i, hvilke produkter man kan købe eller ej. Og så er der jo selvfølgelig også madlavningsmetoden, der skal ændres på. Heldigvis er der masser af hjælp at hente på nettet, og især på veganske grupper på Facebook. Rent økonomisk er mit husholdningsbudget stort set det samme, som da jeg var altspisende, og de penge jeg sparer på animalske produkter, bruger jeg så på økologi i stedet. De fleste supermarkeder har alt man skal bruge. Hverdagsprodukter som shampoo, plantemælk- og yoghurt er blevet en fast del mange supermarkeder sortimenter, og når man først har fået styr på, hvilke produkter man vil støtte op om, så er det ret så lige til.

Faktisk vil jeg sige, at jeg sparer ret meget tid på mine indkøb, da der er en del afdelinger jeg ikke længere behøver at besøge. Skal man finde plantebaseret ost, pølser eller steaks, skal man en tur i helsekostbutikkerne. Det kan selvfølgelig være en udfordring, såfremt man bor i en mindre by, men ellers kan særlige veganske varer også med fordel bestilles over nettet på tyske webshops, hvor man ofte også kan spare en del penge. Sådanne produkter vægter min kæreste og jeg dog ikke særligt højt i hverdagen, da vi helst spiser så naturligt og uforarbejdet som muligt, men det er dejligt at kunne grille en pølse i sommervarmen sammen med sine altspisende venner, uden at sidde med noget helt andet på tallerkenen.

Mere om veganisme

Har du lyst til at vide mere om veganisme, er du velkommen til at kigge ind på ”Mad med Madfølelse”, Danmarks veganske madforenings hjemmeside. Her kan du finde information vedrørende vegansk kost og sundhed samt diverse arrangementer. Du er også velkommen til at kigge forbi min blog Grønsamvittighed  Er du ikke så meget til læsning, kan jeg også anbefale Gary Yourofskys ”The best speach you’ll ever hear” (som findes på youtube med danske undertekster), som handler om veganisme.”

—————-

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud